Gambaran Status Gizi pada Pasien Tuberkulosis Paru: Literature Review

Authors

  • Putri Eka Yulianti Program Studi Sarjana Keperawatan, Universitas Muhammadiyah Pekajangan Pekalongan, Indonesia
  • I Irnawati Program Studi Sarjana Keperawatan, Universitas Muhammadiyah Pekajangan Pekalongan, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.48144/prosiding.v1i.1066

Abstract

Abstract
Tuberculosis is an infectious disease caused by the presence of Mycrobacterium Tuberculosis. One of the influencing factors is nutritional status. Poor nutrional status can increase the risk of pulmonary TB diseaase. Likewise, TB disease can affect food intake and then cause weight loss so that it affects nutritional status. The condition of TB patients with poor nutritional status will hinder healing and increase mortality compared to TB patients with normal nutritional status. This study aimed to describe the nutritional status of pulmonary tuberculosis patients in a literature review. This research is a literature review research. The search result for articticle from PubMed, PROQUEST, Garba Garuda found five articles that matched the inclusion criteria for pulmonary TB patients using BMI meansure. The critical analysis instrument used in this study is the STROBE instrument. The nutritional status of TB patients with meansurement using BMI at most was thin (50,27% or 91 respondents), normal (41,43% or 72 respondents), and fat (12,25% or 22 respondents). The nutritional status of TB patients is mostly thin. Underweight nutritional status in TB patients affects body resistance and TB disease treatment. Nutritional therapy in pulmonary TB can maintain or improve nutritional status. It is hoped that with good nutrition management, the survival of pulmonary TB patients can increase.
Keywords: BMI; Nutritional Status; Tuberculosis

Abstrak
Penyakit tuberkulosis merupakan penyakit yang menular yang diakibatkan oleh adanya Mycobacterium Tuberculosis. Faktor yang mempengaruhi salah satunya adalah status gizi. Status gizi yang dikatakan buruk dapat memperparah resiko penyakit TB paru. Begitu pula penyakit TB bisa mempengaruhi asupan makan lalu menyebabkan penurunan berat badan sehingga mempengaruhi status gizi. Keadaan penderita TB dengan status gizi kurang akan menghambat penyembuhan serta meningkatkan angka kematian dibandingkan penderita TB dengan status gizi normal. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui gambaran status gizi pada pasien tuberkulosis paru secara literature review. Penelitian ini merupakan penelitian literature review. Hasil pencarian artikel dari PubMed, PROQUEST, Garba Garuda yang didapatkan lima artikel yang sesuai dengan kriteria inklusi pasien TB paru dengan menggunakan pengukuran IMT. Instrument telaah kritis yang digunakan dalam penelitian ini adalah instrument STROBE. Status gizi penderita TB dengan pengukuran menggunakan IMT paling banyak adalah kurus sebanyak 91 (50,27%), normal sebanyak 72 (41,43%), dan gemuk sebanyak 22 (12,25%). Status gizi pasien TB sebagian besar kurus. Status gizi kurus pada pasien TB mempengaruhi daya tahan tubuh serta pengobatan penyakit TB. Terapi nutrisi pada TB paru dapat mempertahankan atau meningkatkan status gizi. Diharapkan dengan tata laksana nutrisi yang baik, survival penderita TB paru dapat meningkat.
Kata kunci: Indeks Massa Tubuh; Status Gizi; Tuberculosis

Downloads

Published

2022-01-21